Oldal kiválasztása

A Bors ereje

Az Álom

Gimnazista koromban két barátommal arról álmodoztunk, hogy majd együtt alapítunk egy céget. Aztán a sok tanulás mellett feledésbe merült ez az álom

24 évesen a Müncheni Műszaki Egyetemen dolgoztam alkalmazottként félállásban. Napi kilenc-tíz órát küzdöttem a doktorimért, sokszor hétvégén is, egy tipikus egyetemi fizetés feléért. Mégis tudtam belőle félre tenni.

A megtakarításomat egy magyar kisvárosi sportboltba tettem. Előttünk volt már ott egy sportbolt, utánunk kinyitott még kettő. Nem csoda, hogy néhány év után be kellett zárnunk. A megmaradt raktárkészletet átadtuk egy „megbízható“ beszállítónak, sajnos írásos szerződés nélkül. Egy hét után a beszállító elfelejtett bennünket. A megtakarításom elveszett, elölről kezdhettem mindent. Úgy éreztem, feleslegesen tanultam, hiába spóroltam.

Eldöntöttem, hogy segítséget kérek. Megkértem közgazdász barátomat, Gábort, hogy tegyen javaslatokat, mit csináljak a jövőben a megspórolt pénzemmel. Tőle hallottam először a passszív jövedelemről és az ingatlan bérbeadásról. Jól hangzott, de akkor még nem volt miből megvalósítani.

Aztán befejeztem a doktorimat és „rendes” állást kaptam, izgalmas mérnöki feladatokkal, egész jó  fizetéssel és sok megtakarítási lehetőséggel. Az egyik megbeszélésen az összetett projektem várható megtérülésének a számítását mutatták be. Hiába voltam jó matekos az iskolában, gazdasági tudás nélkül egyáltalán nem értettem, miről van szó. Nem volt felemelő érzés…

Szerencsére Florian barátomnak volt egy tippje számomra és így munka mellett, hétvégeken és szabadság alatt elvégeztem egy remek üzleti iskolát Zürichben. A tandíj magas volt, de már az első stratégia óra után éreztem, hogy megérte. Megértettem, hogy a sportboltunk az alacsony belépési küszöbbel, az erős konkurenciával  már a kezdetekkor halálra volt ítélve. Az iskolában rengeteget tanultam, azonnal felhasználható gazdasági és vezetői tudást kaptam.

Alapítás

Ezzel a tudással felvértezve 2006-ban megalapítottam a Bors IC Bt-t. Ez volt életem egyik legjobb döntése. Kezdetben stratégiai tanácsadással foglalkoztunk, majd hamarosan fő tevékenységünk a saját ingatlan bérbeadása lett: modern, energiatakarékos, prémium lakásokat, garázsokat, fedett és nyitott kocsibeállókat, valamint tárolókat és egy üzlethelyiséget adunk bérbe ügyfeleinknek. Amit megtapasztaltam tanulmányaim (3+2 év) és munkám (13 év) alatt Németországban (16 év) és Svájcban (2 év), azt szeretnénk megvalósítani Magyarországon az ingatlanok területén. Szerencsére az egyre szigorodó előírások, a fejlődő technika és a növekvő környezettudatosság ezt nagyban támogatja.

Megvalósult az álmom, egy saját innovatív cég. Mire jutottam volna a tudás, a nemzetközi tapasztalat és a támogató barátok, kollégák, elégedett bérlőink nélkül? Idáig biztosan nem. A bors ereje tőlük, Tőletek jön. Köszönöm Nektek!

 

Klement Péter
Alapító tulajdonos